4 tips bij relatieproblemen

1. Neem time-outs

Als je merkt dat je tijdens een ruzie of irritatie hoog in je emoties zit, neem dan een time out en spreek met elkaar af om er op een later moment op terug te komen. Je kunt op dat moment namelijk niet goed meer nadenken omdat een deel van je brein waarmee je logisch kan nadenken, je prefrontale cortex, wordt afgeremd. Laat de emoties zakken door iets kalmerends te doen en probeer naar de situatie te kijken vanuit een helicopterview. Ga bij jezelf na wat de ander precies deed dat jouw rectie uitlokte. Welke emotie zat er onder jouw reactie? En wat lokte jouw gedrag bij de ander uit?

2. Stel je kwetsbaar op

Kom samen met je partner terug op de ruzie of irritatie zodra de emoties bij beiden gezakt zijn. Neem zelf verantwoordelijkheid voor jouw aandeel door te benoemen wat jij deed. Benoem dan de emotie en behoefte die eronder jouw reactie lag. Vraag aan de ander wat jouw gedrag met hem deed en wat hij daarbij voelde. Door het niet over de feiten uit de ruzie te hebben maar de onderliggende emoties te benoemen, kom je weer dichter bij elkaar.

3. Breng meer positiviteit in je relatie

Ook mensen in een gelukkige relatie hebben wel eens conflictmomenten. Doordat zij echter veel positieve interactiemomenten ertegenover hebben staan wegen de ruzies minder zwaar. Hoe zorg je voor die positieve interactiemomenten ? Door bijvoorbeeld leuke dingen met elkaar te blijven doen (datenights), elkaar regelmatig een compliment te geven, te knuffelen of de ander eens te verrassen.

4. Schakel tijdig hulp in als je er niet uitkomt.

Tot slot. Stellen bij wie de relatie niet lekker loopt wachten gemiddeld 5 jaar met hulp zoeken. Dat is jammer want hoe langer je de problemen laat bestaan des te moeilijker het is om het te veranderen. Het kan heel verhelderend zijn om in alle rust en veiligheid je problemen eens te bespreken met een deskundige erbij.